[...] Zapotrzebowanie kaloryczne zawodnika uprawiającego wyczynowo biegi długodystansowe wynosi od 4500 do 5200 kalorii i taką ilość zużytej energii należy pokryć produktami spożywczymi. Nie należy również zapominać o witaminach i solach mineralnych. W higienie żywienia należy dbać również o właściwy podział składników pożywienia na białka, tłuszcze i [...]
[...] pełnotłuste mleko czy jogurty. Głównym mankamentem produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe jest fakt, iż zwiększają one poziom cholesterolu we krwi w związku z czym ich spożywanie nie jest wskazane. Drugi rodzaj – zawierające kwasy tłuszczowe nienasycone, z punktu widzenia organizmu człowieka są o wiele zdrowsze a [...]
[...] Tak samo wylicz swoje zapotrzebowanie dla innego typu diety, mając jakieś dane wytyczne. Posiłki w ciągu dnia Prawda jest taka, że nie powinno się objadać na noc, czym wcześniej tym większe posiłki: najważniejszymi posiłkami kulturysty jest śniadanie oraz posiłek potreningowy-powinny być najbardziej bogate w białko i węglowodany. [...]
[...] kazdy mysli wklejać lub nie wiadomo co... przy wysyłaniu artykułu, odpowiedzi lub jak to sobie tam ujmiecie w prawym górnym rogu jest napis na niebiesko , klikasz na to poczym wyskakuje Ci ramka z mozliwością wykorzystania max 10 buziek w jednym poście. Są różne bużki najczęściej uzywana i lubiana jest ta & o to jej skrót nie trzeba [...]
[...] a 40 g (sporty wytrzymałościowe), w zależności od intensywności treningu, kondycji fizycznej i ewentualnych chorób. Ta dawka powinna być podzielona na wiele mniejszych, przy czym bardzo ważne jest spożycie bezpośrednio po treningu, w celu bezpośredniego uzupełnienia wykorzystanych zapasów L-glutaminy, aby nie dopuścić do stanów katabolicznych. [...]
[...] Nawet wymienione sprzeniewierzenia i używki są mniej winne niż obfitość spożywanego codziennie pokarmu. Pijak może dożyć sędziwego wieku, obżartuch - nigdy! Zasadniczym złem w naszym odżywianiu jest nadmiar spożywanych pokarmów, w tym oczywiście mięsa. Stąd już biorą początek wszystkie inne sprzeniewierzenia wobec własnego organizmu, [...]
[...] jeżeli płód jest rodzaju żeńskiego, to jego komórki jajowe też stają się odporne na insulinę. Czy to oznacza, że taki stan jest determinowany genetycznie? Nie, można się z czymś urodzić i to wcale nie oznacza, że geny mają z tym coś wspólnego. Cukrzyca jako taka nie jest chorobą genetyczną. Można mieć predyspozycje uwarunkowane genetycznie, ale [...]
[...] za smak i zapach gotowego produktu. Jest pewne, że aromat peklowniczy jest rezultatem reakcji różnych składników mięsa z azotynami względnie tlenkami azotu, przy czym rozpoznano udział w tych reakcjach takich substancji jak alkohole, aldehydy, inozyna, hypoksantyna, a zwłaszcza połączenia zawierające siarkę. Do wytworzenia typowego [...]
Ziołowa kuracja odchudzająca Wiele ziół może być pomocnych w odchudzaniu. Jednak stosowanie ich powinno być ustalane indywidualnie i kontynuowane przez 3 miesiące, Z ziół mogą korzystać też osoby po operacji woreczka żółciowego, z chorą wątrobą, tarczycą, sercem, z cukrzycą, anemią i wrzodami żołądka. Codziennie rano i wieczorem wypijamy ciepły [...]
[...] i ich poszczególnych składników oraz jak je suplementować. Zanim zacznę opis BCAA XTRA, LEUCINE XTRA oraz EAA XTRA które są produktami aminokwasowymi, wypadało by wiedzieć czym są aminokwasy. AMINOKWASY Ludzkości znanym jest około 300 aminokwasów naturalnych ale w tym artykule opisze te które dla ludzi maja największe znaczenie, nazywamy je [...]
[...] to nie jest zdrowe. W sumie kulturyści przygotowując się do startów pozostawiają białko, a zmniejszają ilości tłuszczów i węglowodanów, co w sumie to tylko potwierdza to o czym piszę. Samo białko sprawdza się w walce z nadwagą, bo na jego zmetabolizowanie organizm przeznacza duże ilości kalorii. Jest to drogie i zdecydowanie nie zdrowe, nie [...]
[...] i wysoką czułością struktury na zmiany własności fizykochemicznych środowiska. Białka fibrylarne - z reguły odznaczają się dość dużą sprężystością i trwałością, w związku z czym organizm wykorzystuje je do tworzenia struktur sprężystych. Do nich należą: o fibroina (buduje jedwab) o kolagen (składowa tkanki łącznej właściwej np. ścięgien) o [...]
[...] ostatnie jak narazie pytanie odnosnie diety czy mozna jesc dzemy, jesli tak to jakie? Mam tez pytanie odnosnie cwiczen, do tej pory nie interesowalem sie kulturystyka, ani niczym z nia zwiazanym i po odwiedzeniu kilku stron na forum spotkalem sie z wieloma nazwami cwiczen, ktorych nie moge zrozumiec, np. martwy ciag. Na czym polega to cwiczenie? [...]
[...] kilku zainfekowanych pacjentów, a poziomem glutaminy w ich mięśniach. Dostarczenie aminokwasu znacznie wsparło procesy metaboliczne, co poprawiło procesy regeneracji. W czym może ci być pomocna glutamina: - stymuluje procesy syntezy białek mięśniowych poprzez dodanie azotu sprzyjającego budowie nowych białek mięśniowych. - zwiększa poziom [...]
[...] rozkład energii przypadający na poszczególne składniki pożywienia oraz ich odpowiedni dobór w diecie. Spożywane białko powinno dostarczyć od 10 do 15% energii, przy czym należy zwracać uwagę na zachowanie odpowiednich proporcji między białkiem zwierzęcym a roślinnym. Od 30 do 50% udziału białka zwierzęcego w diecie [...]
Nie do końca rozumiem w czym problem? Spożywasz za dużo białka w stosunku do tego co mówią zalecenia. Masz świadomość tego w jakich produktach białko występuje? Gdzie więc jest problem aby zmniejszyć jego ilość w Twojej diecie? W jakim celu spożywasz 500 gramów serka wiejskiego, skoro wiesz, że masz nadmiar białka w diecie? Zmniejsz to białko i po [...]
[...] zalezy od proporcji tluszczy w twojej diecie miel przed spozyciem zawsze sie liczy tak jak napisalem wyzej jesli w jednym posilku wystepuje bialko zwierzece i roslinne to jak organizm rozpoznaje co jest czym ?! roslinne polaczone w 1 posilku ze zwierzecym rownie sie staje pelno wartosciowe Zmieniony przez - Ceban w dniu 2011-11-12 17:57:16
[...] zaletą witaminy B6 jest to, że hamuje ona uwalnianie prolaktyny. Sportowcy często stosują ją dla tego efektu, gdyż prolaktyna promuje rozwój tkanek okolicy sutków, czym utrudnia kształtowanie estetyki torsu. Ważny dla ogólnego poziomu kortyzolu jest etap jego syntezy, przeprowadzany przez enzym – dehydrogenazę [...]
[...] kreatyny są spadki objętosci miesni czy też masy, ale czy są srodki które spowoduja ze te spadki sa mniejsze? slyszalem o glutaminie i siarczanie wanadu ale nie wiem w czym to wystepuje i kiedy sie to zażywa? przede wszystkim DIETA odpowiedzialna jest za brak spadkoow, uzoopelniona w razie potrzeby odzywka weglowodanowo-bialkowa i/loob [...]
[...] pominąć przy omawianiu kwestii białek. Mianowicie świat jest pętany fobią białka. Wszędzie dookoła słychać tylko wołanie o białko. Jednak 99% ludzi nie ma zielonego pojęcia czym są białka i "do czego służą". Tymczasem dla dorosłego człowieka jest ono niemal całkowicie zbędne. Wystarczą jego niewielkie ilości, które są potrzebne tylko [...]